Elfwegenvaartocht

“De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht! Daarom reist Friesland van 1 t/m 14 juli 2018 fossiel-vrij zonder een druppel benzine of diesel.”

Zo luidt de introductie van de Elfwegentocht op de eigen website. Eerlijk gezegd een magere aankondiging van een zeer groot evenement! Ga er maar aan staan. In veertien dagen reist Friesland fossielvrij door Nederland met elke dat een ander thema. En elke avond valt dit te volgen op NPO2. Een groot duurzaamheidsevenement dus! En gisteren mocht ik daarbij zijn.

Gisteren was namelijk de provincie Overijssel aan de beurt, en hier was als thema fossielvrij varen gekozen. De gemeente Steenwijkerland, met daarin het mooie Giethoorn, de Weerribben en de Wieden was gastheer. Toevallig adviseer ik tegenwoordig vanuit Royal HaskoningDHV deze gemeente op gebied van mobiliteit en kreeg ik een uitnodiging.

Het programma bestond eruit om met een grote fossielvrije vloot van Overijssel naar Friesland te varen. En dat kan nogal breed geïnterpreteerd worden. In de fotoimpressie hieronder is dat ook zichtbaar. Stand-up peddelaars, fietskano’s, gewone kano’s, botters, elektrische boten, boten op zonne-energie, trekschuiten, noem maar op. We kwamen zelfs een zeilboot tegen die ook voorzien was van trappers om je vooruit te fietsen en waarin ook geroeid werd. En later bleek de boot ook nog een motor te hebben.

En los van het genieten van het water en de omgeving ging het natuurlijk ook om de inhoud. Ik zat zelf in een boot van de provincie Overijssel met een bond gezelschap: politici, ambtenaren, adviseurs, bedrijven en Urgenda. Gedurende de tocht hebben we gesproken over de kansen voor de provincie op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid. Zinvolle gesprekken die zeker een vervolg krijgen.

Een impressie van de dag is terug te zien op https://www.npostart.nl/elfwegentocht/Elfwegentocht, je kunt dan ook gelijk alle andere dagen en provincies bekijken. En morgen volgt er nog een mega afsluiter. Dan wordt de snelweg tussen Drachten en Leeuwarden speciaal afgesloten voor de grootste duurzame parade ooit. Elk fossielvrij voertuig is welkom. Van step tot elektrische auto. De hoop is om een wereldrecord te halen en zo zowel Friesland als fossielvrij reizen op de kaart te zetten. Dat zou toch fantastisch zijn?

overzicht-01

Plaats een reactie